Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
30.01.2009 14:57 - Новините в БНТ и в комерсиалните телевизии
Автор: nellykrusteva Категория: Други   
Прочетен: 324 Коментари: 0 Гласове:
0

Последна промяна: 03.02.2009 02:01


Новините наистина са най-важната част от програмата на една телевизия- била тя обществена или комерсиална. Взависимост от структурата и целите на дадена телевизия, новинарските емисии са с различна подредба и визия.

Българската национална телевизия, трябва да информира точно и обективно за събития касаещи интересите на обществото, а не да бъде в услуга и "слуга" на управляващите. 
Комерсиалната телевизия, като
BTV и NTV представят дадено събитие по-„цветно” и обективно - погледнато от различни гледни точки и понякога с хаплив коментар. Зрелищните елементи са основните и в новинарските емисии на комерсиалните телевизии. Те се стремят да задоволят интереса и любопитството на зрителите и затова залагат повече на звука, движението и цвета.
Новинарските емисии започват с по-важните новини накратко – видео кадри и обобщение в едно изречение.
При новините на BTV и NTV, почти няма новина без зрелищни елементи. Дори при новина, за която няма видео материал от момента на събитието се използват архивни кадри. Онагледява се  това, за което информира водещия и заостря интереса на зрителите. Водещите ни подготвят, за това, което ще видим.

Много често в BTV при репортаж освен коментар от журналиста се търси мнението и на обикновенния гражданин, потърпевш или очевидец на дадено събитие. Това придава обективност и истинност на новините и се увеличава доверието към самата телевизия. 
Характерно за новините на BTV и NTV са пряката връзка и коментар от мястото на събитието.

В новините на Нова телевизия се канят гости за коментар на събитие от деня – министри, главния секретар на МВР и др. Прави впечатление, че в BTV и NTV една новина се „разнищва”в коментарните рубрики, а не само се информира за даден проблем. Много често се отправят препратки, за тези, които се интерисуват повече  - „очаквайте подробности в късната емисия...”, „...след емисията...”, „...утре в сутрешния блок ...”

       Най-приятното е че водещите и на трите телевизии при финалните си думи завършват емисията с усмивка.



Тагове:   бнт,   НОВИНИТЕ,


Гласувай:
0



Предишен постинг

Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: nellykrusteva
Категория: Други
Прочетен: 9579
Постинги: 3
Коментари: 2
Гласове: 30
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930